Класическа музика ще облагородява водата на софиянци в Световния ден на водата

21 март 2012

По повод Световния ден на водата, 22 март, „Софийска вода” ще осигури музикална система в помещението с филтърните басейни в ПСПВ Бистрица. През целия ден в корпуса с филтрите ще звучи спокойна и приятна класическа музика, която ще внася допълнителна хармония в структурата на водата. Идеята на "Софийска вода" е освен  да пречиства питейната вода по надеждния конвенционален метод, да се опита да повлияе положително върху нейната кристална решетка, използвайки нетрадиционния метод, основаващ се на изумителното свойство "памет" на водата.

Доказано е, че водата може да „запомня" структурата на всичко, което я заобикаля, да „възприема" енергията и вълните около нея. Направени през годините опити показват, че ако над съдове с вода звучат музика, смях или мили думи, при замръзване тя образува красиви симетрични кристали, докато ако водата „слуша" грозни думи, тежка музика или караници, решетката става неправилна и с несиметрична форма.

В Световния ден на водата в 18.30 ч. в градинката пред „Кристал” ще бъде открита официално и фото-изложбата „Водата е живот – животът е хубав”. Тя се организира от Българското каяк общество (БКО) с подкрепата на „Софийска вода” и Столична община. Столичани ще имат възможността да видят невероятни природни кътове, достъпни само по вода. Привържениците на водни спортове са успели да запечатат велики моменти на фотолента, обхождайки света по вода, и ще ги направят достояние на всички през следващите две седмици.

С чаша бистра чешмяна вода ще бъдат посрещани и посетителите на центровете за обслужване на клиенти на дружеството. "Софийска вода" ще осигури кани  с вода в едно от най-посещаваните заведения в БПС "София" в ж.к. "Младост"-4, където клиентите през целия ден ще могат да утолят жаждата си с чиста чешмяна вода.

Инициативите на „Софийска вода” целят да напомнят на столичани колко е важно да се пие вода и са свързани с грижата за здравето и здравословния начин на живот на хората, като част от социално отговорните практики на дружеството.

Световен ден на водата
Инициативата за честване на Световния ден на водата се заражда през 1992 г. на Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие”, проведена в Рио де Жанейро. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви, посветени на водата.
По информация на ООН-Вода днес на планетата 27% от градското население няма достъп до водопроводна мрежа, четвърт от жителите – 790 милиона души са лишени от възможността да ползват канализационна система. Липсата на чиста питейна вода всяка година причинява смъртта на 2 млн. души по света, а едва 0.5% от водата е годна за пиене.
През 2012 г. денят протича под мотото “Безопасност на вода и храна”.

ПСПВ Бистрица – най-голямата станция в България
Пречиствателна станция Бистрица е най–голямата, модерна и надеждна станция за пречистване на питейна вода в България. Разположена е на площ от 135 декара и е проектирана да преработва 8,8 куб. метра вода в секунда. Станцията е пусната в експлоатация през 1999 г. и оттогава работи 365 дни в годината, 24 часа в денонощието. Преди това водата на София е била обработвана от по-малката по капацитет пречиствателна станция в Панчарево.
София е една от най-облагодетелстваните столици в Европа, защото се водоснабдява с планински, природно чисти води. За водоснабдяването на София се довежда планинска вода от Рила, събирана в язовирите Бели Искър и Искър. Те осигуряват съответно около 20% и 80% от водата за столичния град. По пътя си от язовира към домовете на столичани, водата преминава през няколко етапа на допълнителна обработка, включващи обеззаразяване и механично пречистване. По-малко от 1% от водата за питейно-битови нужди на територията на Столична община е от локални водоизточници.

Програма за лоялни клиенти