Арно Валто пред БлумбъргТВ: „Софийска вода“ ще инвестира 200 милиона лева във ВиК мрежата на София

24 февруари 2017

Подобряването на ВиК инфраструктурата, обслужването на клиентите, намаляване на загубите на вода и инвестиране в екология и чист въздух, са сред основните цели в новия бизнес план на „Софийска вода“ за периода 2017-2021 г. Той е изготвен в съответствие с разпоредбите на регулаторната рамка в България, но водният оператор е заложил и много приоритети, свързани не само с предоставянето на качествени услуги и отлична питейна вода, но и с поддържането на града по-чист, по-модерен. Това заяви пред Блумбърг ТВ изпълнителният директор на „Софийска вода“ АД Арно Валто.

По думите му, eдин потребител изразходва около 4 куб. м. на месец, което значи, че за вода плаща около 7,30 лв. с ДДС месечно. „На базата на нашите предложения, тази сума ще се увеличи с около 1,30 лв.“, обясни Валто.
От 2011 г. „Софийска вода“ инвестирала повече от 240 млн. лв. в дейността си. Компанията ще продължи да инвестира със същите темпове, като планира почти 200 млн. лв. през следващите 5 години в тази жизненоважна услуга.

Инвестициите са изключително важни, тъй като само ВиК мрежата в София е дълга 6500 километра и изисква значителни средства за поддръжка и подобряване. Освен това поддържаме две големи градски и още две пречиствателни станции за питейна вода, още една –  в Кубратово за отпадъчна, имаме 64 резервоара.

„От 2011 г. загубите на вода в мрежата на София са намалели с повече от 55 млн. м3, което се равнява на годишното потребление на град с население от 800 000 жители. Компанията си е поставила за цел да намали загубите с още 20 милиона през следващия 5-годишен период. Предвиждат се създаването на мобилен център за посещаване на населените места в близост до София, въвеждане на безплатен телефон за обслужване на клиенти и много други подобрения“, допълни Валто.

Качеството на водата в София е едно от най-добрите в цяла Европа. Според изследване, което всяка година правим с Алфа рисърч, нивото на удовлетвореност на потребителите се увеличава и също е на много високо - 76%, заяви още изпълнителният директор на „Софийска вода“.

Опазването на столицата чиста и намаляването на екологичния отпечатък остава една от основните цели на компанията. Всяка година, с оползотворяване на произведения биогаз при процесите на пречиствателната станция за отпадъчни води в Кубратово, Софийска вода спестява отделянето на повече от 100 000 т. въглеродни емисии и произвежда повече от 20GW зелена енергия.

Цялото интервю може да видите на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

КонтактиВсички контакти

цената е в съответствие с абонаментния Ви план