Арно Валто пред БлумбъргТВ: „Софийска вода“ ще инвестира 200 милиона лева във ВиК мрежата на София

24 февруари 2017

Подобряването на ВиК инфраструктурата, обслужването на клиентите, намаляване на загубите на вода и инвестиране в екология и чист въздух, са сред основните цели в новия бизнес план на „Софийска вода“ за периода 2017-2021 г. Той е изготвен в съответствие с разпоредбите на регулаторната рамка в България, но водният оператор е заложил и много приоритети, свързани не само с предоставянето на качествени услуги и отлична питейна вода, но и с поддържането на града по-чист, по-модерен. Това заяви пред Блумбърг ТВ изпълнителният директор на „Софийска вода“ АД Арно Валто.

По думите му, eдин потребител изразходва около 4 куб. м. на месец, което значи, че за вода плаща около 7,30 лв. с ДДС месечно. „На базата на нашите предложения, тази сума ще се увеличи с около 1,30 лв.“, обясни Валто.
От 2011 г. „Софийска вода“ инвестирала повече от 240 млн. лв. в дейността си. Компанията ще продължи да инвестира със същите темпове, като планира почти 200 млн. лв. през следващите 5 години в тази жизненоважна услуга.
 
Инвестициите са изключително важни, тъй като само ВиК мрежата в София е дълга 6500 километра и изисква значителни средства за поддръжка и подобряване. Освен това поддържаме две големи градски и още две пречиствателни станции за питейна вода, още една –  в Кубратово за отпадъчна, имаме 64 резервоара.

„От 2011 г. загубите на вода в мрежата на София са намалели с повече от 55 млн. м3, което се равнява на годишното потребление на град с население от 800 000 жители. Компанията си е поставила за цел да намали загубите с още 20 милиона през следващия 5-годишен период. Предвиждат се създаването на мобилен център за посещаване на населените места в близост до София, въвеждане на безплатен телефон за обслужване на клиенти и много други подобрения“, допълни Валто.

Качеството на водата в София е едно от най-добрите в цяла Европа. Според изследване, което всяка година правим с Алфа рисърч, нивото на удовлетвореност на потребителите се увеличава и също е на много високо - 76%, заяви още изпълнителният директор на „Софийска вода“.

Опазването на столицата чиста и намаляването на екологичния отпечатък остава една от основните цели на компанията. Всяка година, с оползотворяване на произведения биогаз при процесите на пречиствателната станция за отпадъчни води в Кубратово, Софийска вода спестява отделянето на повече от 100 000 т. въглеродни емисии и произвежда повече от 20GW зелена енергия. 

Цялото интервю може да видите на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

     
     
    You need to upgrade your Flash Player   
You need to upgrade your Flash Player