Лабораторията на Софийска вода ще анализира уран във водата

02 април 2018

През март опитът и познанията на специалистите от ЛИК  на „Софийска вода“ АД прибавиха към портфейла на акредитираните изследвания и микробиологичните анализи на утайки и продукти, използвани в пречистването на води като белина и железен трихлорид. ЛИК също така доказа, че е в състояние да измерва прецизно наличието на уран като химичен елемент. Обхватът на акредитацията се допълни и с анализи на органични замърсители и елементи, така че лабораторията вече ще отговаря на нуждите на клиентите да предлага услуги с още по - широк обхват и високо качество.

Весела Стефанова, старши мениджър "Лабораторен изпитвателен комплекс" споделя: „Водата е в основата на живота и е източник на здраве. Аз и колегите ми гарантираме, че водата в София е с превъзходно качество и е една от най-добрите води не само в България, но и в Европа. Контролът на високото качество на питейната вода в София е една от дейностите на Софийска вода, с които можем да се гордеем“.

Всяка година лабораторията взема около 2 000 контролни проби от пунктовете за мониторинг по водопроводната мрежа при потребителите, върху които извършва около 40 000 анализа. Качеството на питейната вода се следи от ЛИК по целия ѝ път от язовирите „Искър“ и „Бели Искър“, през пречистването и доставянето до домовете на столичани годишно, чрез над 140 000 анализа на 8000 проби.
За жителите на София е създадена и специална апликация, с която да следят качеството на водата.

Участия на Лабораторен изпитвателен комплекс в тестове за пригодност Център за обслужване на клиенти в Мега мол Люлин