Рекордни инвестиции, отлична вода

21 декември 2018

Интервю на г-н Васил Тренев, изпълнителен директор на "Софийска вода" за списание Мениджър

Господин Тренев, София расте, но не старее - как девизът на столицата ни се съотнася с растежа и развитието на "Софийска Вода"?

- Ние, екипът на "Софийска вода", доставяме услуги за всички жители и гости на столицата. С развитието на града се увеличават потребителите, предизвикателствата и отговорностите за нас. Смело мога да кажа, че постигаме изключителни успехи - софийската питейна вода е сред водите с най-високо качество в Европа, т.е. ние осигуряваме възможността близо 1,5 млн. души да пият наистина отлична вода. 2018 е годината с рекорден ръст на инвестиции от наша страна във водния цикъл на София.

Какви са инвестициите през 2018 г. и какви са плановете Ви?
- "Софийска вода" е единственият ВиК оператор в България, който инвестира в голям мащаб. През 2018 г. инвестиционната програма бе в размер на 51,7 млн. лв., което е с над 6 млн. лв. повече от 2017. Успяхме да реализираме изключително важни за София проекти - изграждането на главен канализационен клон II в кв. Симеоново, нов участък от разделната канализация на кв. "Бенковски", реконструкция на каналите в зоната на ул. "Граф Игнатиев" и пл. "Славейков". Общо сме реконструирали или подменили почти 40 км водопроводна мрежа. Планът и амбицията ни за 2019 г. са: мащабни проекти за подмяна на водопроводи с над 10 млн. лв. инвестиция, изграждане и реконструкция на канализация за над 6 млн. лв. Работата ни по канализационната мрежа ще е основно в кв. "Модерно предградие", кв. "Бенковски", кв. "Горубляне" и централната градска част. Предстоящ проект е изграждането на нов метан-танк за 7000 куб.м газ. Реализацията му е стъпка към постигане на една от стратегическите ни цели - да превърнем компанията в енергийно независима с производството на зелена енергия.

Как измервате удовлетвореността на клиентите и по този показател какви цели си поставяте?
- Всяка година провеждаме вътрешни и външни независими проучвания за удовлетвореността на клиентите от услугите, които предоставяме. Резултатите от тях показват, че 73% от клиентите ни са доволни от качеството на водата в София. Този показател е изключително важен и показва, че усилията ни дават резултат.

Кой е мениджърският подход, с който искате да осигурите устойчивия напредък на компанията?
- В нашата компания имаме три фактора за постигане на устойчив растеж: поддържане на високо ниво на услугите, удовлетворени служители и дългогодишна стабилност във финансовите резултати. Моята цел е не само да ги осигурим, но и да сме с няколко крачки напред. Щастлив съм, че можем да съчетаем постиженията на успешната международна група "Веолия" с българската експертиза. Гарантирам ви, че тук имаме наистина отлични специалисти, неслучайно софийската пречиствателна станция в Кубратово е пример за кръгова икономика по цял свят. Затова мотивирам и подкрепям екипа ни не само да сме професионалисти, но и да бъдем визионери. Защото клиентите на "Софийска вода" трябва да знаят, че могат да разчитат на нас - както днес, така и в следващите години.

"Софийска вода", част от "Веолия", осигурява услугите водоснабдяване, канализация и пречистване на отпадъчните води на територията на Столична община. Дружеството управлява стотици съоръжения, над 5600 км ВиК мрежа, има 1137 служители от над 170 специалности.

Васил Тренев е изпълнителен директор на "Софийска вода" от юни 2018 г., където е бил зам. изпълнителен директор от 2017 г. Заемал е същата позиция в "Топлофикация София". Избира предизвикателствата на комуналния бизнес след дългогодишен управленски опит в банковия сектор като изпълнителен директор на Общинска банка.
Каква вода пием? Център за обслужване на клиенти в Мега мол Люлин