Софийска вода част от Веолия: Инвестираме в качеството на водните услуги

18 февруари 2019

Г-н Тренев, измина една година от споразумението към Договора за концесия между Столична община и Софийска вода. Какви са резултатите?

Полза за хората и за града. Изпълняваме успешно споразумението със Столична община и активно си сътрудничим. В рамките на ангажимента ни да финансираме проекти, посочени от Столичен общински съвет, само преди броени дни започнахме изграждането на два отливни канала и колектори по ул. „Филип Кутев“ и по ул. „Хижите“ на обща стойност над 1.8 млн. лв. През 2018 г. направихме реконструкция на канализацията по ул. „Граф Игнатиев“ и на пл. „П. Славейков“.

И затова се реорганизира движението…

Да, създават се временни неудобства за движението, но е неизбежно - ВиК инфраструктурата минава под земята. Но това са мащабни проекти, които реално подобряват качеството на услугите, особено в новозастроените квартали, където такива съоръжения няма, а са необходими. Вярвам, че това се разбира и оценява от клиентите ни.

Как всъщност получавате обратна връзка от потребителите и как измервате дали са доволни, или не?

Непрекъснато имаме нововъведения, защото искаме потребителите да получават модерни услуги на световно и европейско ниво. Ключът е в това – да е удобно и лесно за клиентите, да сме партньори, а не просто продавач и купувач. Най-новите ни услуги са от преди седмици - предлагаме вече различни класове водомери, предоставяме и възможност за безплатно SMS-известяване не само за планирани спирания на водата, но и за аварийни и др. Разширяваме интегрираната ни информационна система ПЕГАС, така че обработваме сигналите в реално време.  Създадохме нови модерни и функционални центрове. Ако и Вие имате идеи – споделете ни ги, ако са добри и можем да ги реализираме – ще действаме. Заставам твърдо зад максимата, че клиентите заслужават само най-доброто и с екипа ни работим ежедневно за това. Неслучайно всяка година правим задълбочено проучване сред потребителите ни. За 2018 г. има значим ръст на хората, които са удовлетворени от услугите ни, като те вече са общо 86%. Увеличава се броят на тези, които пият  вода от чешмата. Благодаря им за оценката и доверието.

Това звучи добре, но аз като потребител знам – най-важно за мен е качеството на водата. Какво правите в тази посока?

С качеството на водата никога не правим компромис. Освен, че в София пием високопланинска рилска вода, която допълнително пречистваме, ние инвестираме много и в лабораторно-изследователския ни комплекс, в постоянен контрол и мониторинг. Когато изграждаме нова ВиК инфраструктура избираме по-качествени материали, така че да гарантираме здравето на хората. Много от нещата, които правим имат отношение именно към качеството.

Нововъведенията са факт, ВиК проектите са видими, но има и нова цена на водните услуги. Стойността на тези инвестиции не се ли покриват с нея?

Може би не всички знаят, но цената на услугата се определя по формула, изготвена от КЕВР, в нея има заложени различни компоненти и обем от инвестиции, които операторът трябва да направи. Това изискване не е самоцелно, необходими са много инвестиции във ВиК инфраструктурата, част от която е на десетки години. Ако погледнем обективно, цената на услугата в София е в средните стойности за страната, но за сметка на това имаме най-мащабната инвестиционна програма. Специално за 2018 г, тя бе планирана в  размер на повече от 45 млн. лв.  Успяваме да постигнем много добър баланс в полза на хората и съм щастлив, че усилията ни дават резултат – в София пием една от най-добрите води в Европа, а компанията ни  е модерна и иновативна.

Каква вода пием? Център за обслужване на клиенти в Мега мол Люлин