"Софийска вода" участва в проект за мониторинг на водоизточниците

20 януари 2021

„Софийска вода“, част от Веолия, участва в иновативен европейски проект за ранно известяване при проблеми в качеството на водата – Aqua3S. В него шест европейски града обединяват усилия за стандартизиране на съществуващите сензорни технологии и пилотно внедряване на нови, по-ефективни решения. Целта е да се повиши сигурността на водоемите, тъй като питейната вода е уязвима на замърсявания от различен характер – природни, промишлени инциденти, терористични атаки, злонамерени действия и др.

По този проект „Софийска вода“ пилотно планира да внедри сензорна система, която съчетава проследяване качеството на водата в реално време  контрол на водораслите в язовир Искър чрез ултразвукови вълни. Интелигентната система има интегрирани алармени функции при засичане на отклонения в показателите и е енергийно независима заради слънчевите си батерии. Тя подава данни към уеб базиран софтуер, чрез който отдалечено се управлява ултразвуковата технология за регулиране на водораслите. Така не се допуска цъфтежът им да доведе до отклонения в микробиологичните и / или физикохимичните показатели на водата във водоема.

Освен „Софийска вода“, в проекта участват още две български организации – ВиК София и Института по отбрана.
Aqua3S получи финансиране по програмата за научни изследвания и иновации на Европейския съюз „Хоризонт 2020“. Общата стойност на проекта е 5 997 067 евро и е с продължителност три години – от 2019 до 2022 г.

Каква вода пием? Онлайн смяна на партида