Допълнителни мобилни чешми на бул. „Витоша“ в следващите три най-горещи дни

Допълнителни мобилни чешми на бул. „Витоша“ в следващите три най-горещи дни

Те са част от дългогодишната инициатива „Утоли жегата“ на дружеството, която популяризира постоянен достъп до качествена питейна вода


26.07.2022

Познатите арт-чешми като водни човеци застават на пост на различни места на столичния бул. „Витоша“, от сряда до петък, в рамките на най-горещите часове между 10:00 и 15:00 ч. Мобилните чешми на Софийска вода, част от Веолия, се появяват в центъра на града традиционно всяка година в „Горещниците“*, за да предоставят питейна вода на софиянци и гости на столицата вече повече от 10 години. Те са част от дългогодишната инициатива „Утоли жегата“ на дружеството, която популяризира постоянен достъп до качествена питейна вода, напомня за здравословната хидратация и повишава информираността за водата в София.  

Водните човеци са направени изцяло от водопроводни материали, такива, каквито ВиК дружеството влага в градската инфраструктурата. Дизайнът и изработката им е дело на аварийните екипи на столичния оператор. Тази година те ще бъдат снабдени допълнително със стикер с QR код, който да предоставя пълна информация на по-любопитните са състава и качеството на водата в различните райони на София

Лятото е сезон, в който водата е жизненоважна. Според научните изследвания, ако се чувстваме жадни, това е сигнал, че тялото ни вече е загубило 1% от водните си запаси. Затова трябва отговорно да се грижим за нуждите на организма. Според много специалисти, препоръчителното количество вода, което трябва да пием, за да сме добре хидратирани, е 1л на всеки 25 килограма от нашето телесно тегло, а най-често обобщено се препоръчва над 2 литра вода на ден.

„Софийска вода“ гарантира качеството на питейната вода в столицата и уверява, че тя е най-подходяща за постигането на жизненоважната ни за организма хидратация. Причина за това е, че водата в чешмите ни е високопланинска, идва от Рила, има балансирано pH (между 7.2 – 7,4) и ниска минерализация, което я прави изключително подходяща при неограничена всекидневна употреба, особено за бебета, малките деца и по-възрастните. Освен добрите природни характеристики на софийската вода, тя подлежи и на допълнителен строг лабораторен контрол по целия път на водата от язовира до дома ни. Дружеството взима средно 9 000 контролни проби от пунктовете за мониторинг по цялата водопроводна мрежа при консуматорите, на които провежда около 150 000 лабораторни анализа, а резултатите по райони са достъпни на страницата на дружеството и мобилното приложение “Моята вода“ в IoS и Android.

*„Горещници“ народът ни нарича през вековете жегите във втората половина на юли. С изключение на извънредните мерки през последните две години срещу Ковид, Софийска вода традиционно популяризира питейната вода в столицата.

Още новини
„Веолия“ и Столична община – успешно публично-частно партньорство с ясни ползи за столичани

„Веолия“ и Столична община – успешно публично-частно партньорство с ясни ползи за столичани

Вече дванайсет години „Софийска вода“ и нейният мажоритарен акционер „Веолия“...

Клиентите на „Софийска вода“ вече могат да заявят смяна на водомери онлайн

Клиентите на „Софийска вода“ вече могат да заявят смяна на водомери онлайн

Новата електронна услуга дава възможност директно за избор на ден и час за посещение от екип

Сателитна технология открива течове на вода на труднодостъпни места в София

Сателитна технология открива течове на вода на труднодостъпни места в София

SatGeo и „Софийска вода“, част от Веолия, въведоха нов силен инструмент в борбата за намаляване на водните загуби