София, Париж, Берлин, Копенхаген и Милано с общ проект за иновации във ВиК мрежата

София, Париж, Берлин, Копенхаген и Милано с общ проект за иновации във ВиК мрежата

Пет европейски града и разработчици на технологии обединиха усилия за изобретяване на нови дигитални решения


21.12.2020

Пет европейски града и разработчици на технологии обединиха усилия за изобретяване на нови дигитални решения, чрез които да подобрят управлението на водната и канализационната инфраструктура на континента.  Чрез проекта Digital Water City, водните дружества, опериращи в София, Париж, Берлин, Копенхаген и Милано, ще внедряват различни интелигентни цифрови технологии, за да засилят интегрираното управление на водните системи. За разработването на иновациите те си сътрудничат с общини, софтуерни компании, а също и изследователски институти като Университета Сорбона, Миланския университет и др. Тестваните по време на проекта нови цифрови технологии, ще бъдат сравнени и оценени спрямо настоящите практики.

В София се внедряват две иновации по проекта – температурни сензори за наблюдение преливането в канализацията и дюза с камера за почистване на канализацията. Първите ще се тестват и в Берлин.

Защо е важно да се следи преливането? Дъждопреливните съоръжения са част от канализационната мрежа, които разтоварват системата по време на дъжд, за да не се допускат наводнения в имотите на потребителите. По време на дъжд водата е достатъчно разредена и не застрашава реките от сериозно замърсяване. Преливане в сухо време обаче не трябва да се допуска, защото отпадъчната вода е замърсена и не бива да попада в реките.
„Софийска вода“, част от Веолия, вече монтира 10 комплекта от нискобюджетните температурни сензори за наблюдение на преливането, които са в “офлайн” режим. Те е вече събират данни, които после ще бъдат заредени в уеб-платформа, разработвана в рамките на проекта.  Принципът им на работа е, че в дъждопреливник се монтират два сензора – един потопен във водата и един в най-ниската част от преливния ръб. Те събират данни за температурата, а разликата между показанията на двата датчика показва, дали има преливане. Предстои да бъдат монтирани и 36 сензора, на ключови места, в „онлайн“ режим. По този начин ВиК операторите ще получават информация в реално време и ще могат да реагират бързо в случай на преливане на води в речните корита.  

Интелигентна комбинация от HD камера, дюза за почистване на канализацията и безжична комуникация е другото дигитално решение. С тази технология едновременно ще се почистват участъци от канализацията, ще се следи за качеството на почистването и ще се проследява има ли структурни нарушения по мрежата.
„Участието ни в проекта не само нареди София до дигиталните водни градове на Европа, но и ни дава възможност с екип от специалисти на световно ниво да обменяме опит,  да разработваме технологии и да внедряваме практични решения за модернизирано управление на ВиК мрежата. Заедно създаваме бъдещото по-добро и умно управление на водните системи.“, коментира Васил Тренев, изпълнителен директор на „Софийска вода“, част от Веолия. Конкретно устройствата, които се внедряват в столицата, позволяват в реално време да се следи има ли преливане от канализацията към речните корита, да се прави мониторинг на канализацията, да се почиства системата и респективно да се предприемат мерки, където се налага, допълни той.

Водната и канализационната инфраструктура в Европа са подложени на изключително голямо експлоатационно натоварване. Годишно в Европейския съюз се инвестират 45 милиарда евро във ВиК мрежата. Тенденцията е тази цифра да се удвои през следващото десетилетие, за да може да се модернизира цялостната инфраструктура и градовете да се справят с предизвикателствата от изменението на климата. Цифровите технологии са ключов фактор за постигането на тази модернизация и именно с тази цел е създаден и проектът Digital Water City.  В рамките на проекта вече са разработени 15 цифрови решения, които в момента се тестват. Те обхващат цялата гама от иновативни цифрови технологии, като добавена реалност, мобилни технологии, облачни изчисления, сензори, мониторинг в реално време, изкуствен интелект, прогнозна аналитика, моделиране и софтуер с отворен код. Проектът е с продължителност три години и пет месеца, изпълнява се в градските и извънградските зони на София, Берлин, Копенхаген, Милано и Париж и обслужва 30 милиона европейски граждани. Той се финансира по програма Horison 2020 на Европейския съюз, като „Софийска вода“ ще участва с 30% съфинансиране - www.digital-water.city.

Как точно се случва изпълнението на проекта реално в София можете да видите и във видеото тук  
 

Още новини
Лабораторни специалисти на „Софийска вода“ обучиха свои колеги от страната по нови изисквания за изследване на водата

Лабораторни специалисти на „Софийска вода“ обучиха свои колеги от страната по нови изисквания за изследване на водата

Биолозите на Лабораторно-изпитвателния комплекс на „Софийска вода“ обучиха свои...

Нова услуга на „Софийска вода“ за собственици и ползватели на басейни

Нова услуга на „Софийска вода“ за собственици и ползватели на басейни

 „Софийска вода“, част от Веолия, вече предлага на своите клиенти възможност за...

„Софийска вода“ – най-одобряваният от клиентите доставчик на комунални услуги

„Софийска вода“ – най-одобряваният от клиентите доставчик на комунални услуги

Дигиталните канали на „Софийска вода“ продължават да печелят популярност и доверие

Пътниците на летище София вече пълнят бутилки с вода от "умни” чешмички 

Пътниците на летище София вече пълнят бутилки с вода от "умни” чешмички 

Три нови чешми за питейна вода вече са на разположение на пътуващите през...