В Световния ден на околната среда поставихме 9 нови къщи и хранилки за птици и хотели за насекоми.

В Световния ден на околната среда поставихме 9 нови къщи и хранилки за птици и хотели за насекоми.

В Световния ден на околната среда поставихме 9 нови къщи и хранилки за птици и хотели за насекоми.


28.07.2020

6 нови къщи за птици, 3 хранилки и 2 хотела за насекоми поставихме на територията на пречиствателната станция за питейна вода Бистрица днес в Световния ден на околната среда. Инициативата е част от ежедневната грижа на „Софийска вода“ за опазване на биоразнообразието на своите обекти. Болната тема за биоразнообразието днес е и основният акцент в отбелязването на Световния ден на околната среда. Денят е своеобразен призив за поведение и активност, за борба с ускоряващата се загуба на видове и разрушаването на природата, защото всички живи същества на планетата са свързани в мрежата на живота. Фокусът тази година е върху това какво можем да направим, как да действаме в името на природата (act#ForNature). През 2019 г. „Софийска вода“, част от Веолия, успя да заснеме пълна картина на биоразнообразието на два от своите обекти – пречиствателните станции за питейна вода Бистрица и Панчарево. Проучването бе поверено в ръцете на Научноизследователския сектор на СУ Св. “Климент Охридски“.

 

В рамките на няколко месеца екипът на младите учени успя да „заснеме“ общо над 200 различни растителни и още стотици видове гръбначни, безгръбначни, птици и насекоми. В това число влизат 35 вида птици и 65 вида насекоми, за които днес беше осигурен подслон и храна. Научният проект за проучване на биоразнообразието в “Софийска вода” продължава и тази година. В средата на април стартира втори етап, този път на територията на пречиствателната станция за отпадъчни води и в района на третата по-малка пречиствателна станция за питейна вода в Мала Църква. Екипът от биолози ще продължи работа до средата на юли. До този момент вече се срещна от близо с лисица и язовец, както и голяма популация от гларуси, които от няколко години намират целогодишно местообитание и храна край Кубратово в мирно съжителство с щъркелите. Тази година ООН в Световния ден на околната среда ни напомня, че природата ни „изпраща съобщение“ и ни показва, че сме на прага на срив. Затова е време да се събудим и да си вземем бележка, да преосмислим връзката с природата. Дошло е „Време за природа“. Това е и причината Организацията да започне активна програма в десетилетието 2021 – 2030 за възстановяване на екосистемите и връзката между хората и природата.

 

През 2019 г. „Софийска вода“, част от Веолия, успя да заснеме пълна картина на биоразнообразието на два от своите обекти – пречиствателните станции за питейна вода Бистрица и Панчарево. Проучването бе поверено в ръцете на Научноизследователския сектор на СУ Св. “Климент Охридски“. В рамките на няколко месеца екипът на младите учени успя да „заснеме“ общо над 200 различни растителни и още стотици видове гръбначни, безгръбначни, птици и насекоми. В това число влизат 35 вида птици и 65 вида насекоми, за които днес беше осигурен подслон и храна.

 

Научният проект за проучване на биоразнообразието в “Софийска вода” продължава и тази година. В средата на април стартира втори етап, този път на територията на пречиствателната станция за отпадъчни води и в района на третата по-малка пречиствателна станция за питейна вода в Мала Църква. Екипът от биолози ще продължи работа до средата на юли. До този момент вече се срещна от близо с лисица и язовец, както и голяма популация от гларуси, които от няколко години намират целогодишно местообитание и храна край Кубратово в мирно съжителство с щъркелите. Тази година ООН в Световния ден на околната среда ни напомня, че природата ни „изпраща съобщение“ и ни показва, че сме на прага на срив. Затова е време да се събудим и да си вземем бележка, да преосмислим връзката с природата. Дошло е „Време за природа“. Това е и причината Организацията да започне активна програма в десетилетието 2021 – 2030 за възстановяване на екосистемите и връзката между хората и природата.

 

Научният проект за проучване на биоразнообразието

В “Софийска вода” продължава и тази година. В средата на април стартира втори етап, този път на територията на пречиствателната станция за отпадъчни води и в района на третата по-малка пречиствателна станция за питейна вода в Мала Църква. Екипът от биолози ще продължи работа до средата на юли. До този момент вече се срещна от близо с лисица и язовец, както и голяма популация от гларуси, които от няколко години намират целогодишно местообитание и храна край Кубратово в мирно съжителство с щъркелите.

 

Световния ден на околната среда

Тази година ООН в Световния ден на околната среда ни напомня, че природата ни „изпраща съобщение“ и ни показва, че сме на прага на срив. Затова е време да се събудим и да си вземем бележка, да преосмислим връзката с природата. Дошло е „Време за природа“. Това е и причината Организацията да започне активна програма в десетилетието 2021 – 2030 за възстановяване на екосистемите и връзката между хората и природата.

Още новини
Лабораторни специалисти на „Софийска вода“ обучиха свои колеги от страната по нови изисквания за изследване на водата

Лабораторни специалисти на „Софийска вода“ обучиха свои колеги от страната по нови изисквания за изследване на водата

Биолозите на Лабораторно-изпитвателния комплекс на „Софийска вода“ обучиха свои...

Нова услуга на „Софийска вода“ за собственици и ползватели на басейни

Нова услуга на „Софийска вода“ за собственици и ползватели на басейни

 „Софийска вода“, част от Веолия, вече предлага на своите клиенти възможност за...

„Софийска вода“ – най-одобряваният от клиентите доставчик на комунални услуги

„Софийска вода“ – най-одобряваният от клиентите доставчик на комунални услуги

Дигиталните канали на „Софийска вода“ продължават да печелят популярност и доверие

Пътниците на летище София вече пълнят бутилки с вода от "умни” чешмички 

Пътниците на летище София вече пълнят бутилки с вода от "умни” чешмички 

Три нови чешми за питейна вода вече са на разположение на пътуващите през...