Сателитна технология открива течове на вода на труднодостъпни места в София

Сателитна технология открива течове на вода на труднодостъпни места в София

SatGeo и „Софийска вода“, част от Веолия, въведоха нов силен инструмент в борбата за намаляване на водните загуби


02.11.2022

Средно шест аварии на месец откриват SatGeo и „Софийска вода“ с иновативна система за наблюдение чрез сателитни изображения. Целта на двете компании е чрез новата технология да локализират течове на труднодостъпни места край София и скрити течове по мрежата, за да намалят загубите на вода.

"За повече от година, SatGeo откриха множество аварии по водопроводната мрежа, като някои от тях достигаха 20 литра в секунда. Като общ резултат за периода, отбелязваме намаляване на загубите на вода с 1.5 млн. м3, което е съществена подкрепа към целите на Софийска вода!" – това разказа основателят на SatGeo - Биляна Николова. Младата компания спечели подкрепата на „Софийска вода“, част от Веолия, по време на инициативата Innovation Starter за откриване и мотивиране на нови стартъп иноватори в различни области.  

Как всъщност работи новата сателитна технология?

Всеки месец двете компании обменят информация и заедно обследват големи стратегически водопроводи в извънградски, труднодостъпни места, по които водата минава по пътя си от Рила към столицата. „Софийска вода“  подава координати за участъци от мрежата, които екипът на SatGeo да обследва, a те връщат предположения за потенциални течове от анализ на сателитни изображения. В зависимост от резултата от техния анализ, експлоатационен екип от специалисти на „Софийска вода“ проверява на място и в случай, че наистина има теч, се организират ремонтни дейности за отстраняването й.  

„Първите течове открихме почти веднага след стартирането на тестовете и валидацията на методологията. Бяха три теча в близост един до друг. Единият беше видим, водата вече беше на повърхността, а останалите два бяха скрити. Благодарение на прецизната работа на специалистите на Софийска вода на терен бяха открити и отстранени и скритите течове, които бяхме локализирали“, разказва още Биляна Николова от SatGeo.

 

Кои са SatGeo?

SatGeo e стартъп компания, която през 2021 г. спечели първо място в Innovation Starter Accelerator, чийто партньор е „Софийска вода“, част от Веолия. Ролята на ВиК дружеството е именно да валидира работещите иновации, които имат реален шанс за приложение в бизнеса, както и да предостави възможност и терен на някои от тях да реализират своята идея.

„Както повечето иновации, идеята се роди случайно. След кризата с язовир Студена, написах проектно предложение към Европейската Космическа Агенция (ЕКА) за разработване на система за следене на нивото на язовирите в България, чрез използването на сателитни изображения. Проектът беше оценен изключително високо от експертите на ЕКА и това ми даде кураж да търся и други приложения на сателитните технологии във водния сектор. Първоначалната ми идея беше да се разработи решение за наблюдение и мониторинг на напояваните площи, което е много по-лесна задача от откриването на течове. Моя приятелка от „Софийска вода“ – Ани Манярова ме насочи към започващия тогава кол на Innovation Starter като потенциална възможност за представяне на идеята за откриване на течове по водопроводната мрежа пред столичния ВиК оператор. С огромната подкрепа, оказана от “Софийска вода“, идеята се превърна в реалност и вече от година и половина работим заедно“, споделя Николова.

Как ще продължим?

Sat Geo ще продължават да се развиват и планират пилотен проект и в други държави, част от групата на Веолия с идеята са се присъединят към общата цел на компаниите за опазване на природните ресурси и ефективното им управление.

Още новини
Общувай бързо и лесно със „Софийска вода“ чрез дигиталните платформи на дружеството

Общувай бързо и лесно със „Софийска вода“ чрез дигиталните платформи на дружеството

„Софийска вода“ напомня на своите клиенти, че онлайн услугите на дружеството...

Нови съоръжения оптимизират пречистването на отпадъчните води в София

Нови съоръжения оптимизират пречистването на отпадъчните води в София

С двете новооткрити инсталации на СПСОВ „Кубратово“ се покриват последните екологични изисквания на Европейския съюз

„Софийска вода“, част от Веолия, обявява конкурс за екожурналистика

„Софийска вода“, част от Веолия, обявява конкурс за екожурналистика

Приемат се материали във всички журналистически жанрове

Лабораторни специалисти на „Софийска вода“ обучиха свои колеги от страната по нови изисквания за изследване на водата

Лабораторни специалисти на „Софийска вода“ обучиха свои колеги от страната по нови изисквания за изследване на водата

Биолозите на Лабораторно-изпитвателния комплекс на „Софийска вода“ обучиха свои...